onze trekpaarden

de trots van belgië

fokkerij

De meeste paarden bij ons op stal zijn zelf gefokt in onze kleinschalige fokkerij. Ze dragen dan ook allen onze stalnaam " d'Elewijt '. Onze jongste paarden dragen daarnaast ook nog de titel "Van Vlaams-Brabant". De provincie Vlaams-Brabant hoopt daarmee het Belgische trekpaard dat zijn oorsprong kende in de provincie opnieuw populairder te maken. Al onze paarden op stal hebben dus een eigen naam, een stalnaam en eventueel een bijkomende suffix. Zo noemt de jongste telg in onze stal voluit: Evana d'Elewijt van Vlaams-Brabant.

Onze fokkerij richt zich voornamelijk in het zelf voorzien van jonge paarden in onze stal. De verkoop van trekpaarden is niet ons hoofddoel, hoewel het niet uitgesloten is dat er soms paarden verkocht worden. Momenteel fokken wij om de 2 jaar met 1 à 2 merries om zo het aantal jonge merries op stal te kunnen aanhouden.

het leven van een trekpaard

Al onze paarden krijgen dagelijks weidegang. In de winter komen ze 's nacht binnen waar zij bijgevoederd worden en kunnen slapen in een groot strobed. Alle boxen zijn voldoende groot (5m x 4,5m) zodat ze zelfs binnen nog de nodige beweging hebben. Overdag gaan de paarden buiten. Enkel bij zeer slecht weer blijven ze uitzonderlijk binnen. In de zomer staan onze paarden 24 uur per dag buiten zoals de paarden dit zelf het liefst hebben. Alle paarden gaan dan samen op een grote weide waar voldoende gras en drinkwater is.

Vanaf de leeftijd van 3 jaar starten we rustig met hun opleiding zodat ze na een goed jaar meekunnen met de volwassen paarden. Toch start de opleiding van onze paarden al veel vroeger. Zo kennen zij hun halster al vanaf dag één en ook het meelopen aan de hand en het vast staan, krijgen zij reeds mee vanaf het veulen zijn. Daarnaast vergezellen de veulens hun moeder vaak al naar prijskampen waar ze van jongs af reeds met vele situaties in contact komen.

Al onze volwassen paarden zijn opgeleid om voor onze koetsen te lopen. Toch is het niet zo dat zij een zwaar leven leiden. Terwijl de gemiddelde werkmens nog steeds 5 dagen gaat werken om vervolgens 2 dagen weekend te hebben, kunnen onze trekpaarden vaak 6 dagen per week genieten van hun uitgestrekte weide om vervolgens 1 dag op de week enkele uren te werken.

Wie zou er nu geen trekpaard willen zijn?


PRIJSKAMPEN

Al onze trekpaarden nemen regelmatig deel aan exterieurprijskampen waar ze beoordeeld worden op hun bouw en gangen. Herman wist hiermee al verschillende mooie prijzen te behalen. Hieronder kan u enkele van de mooiste resultaten terugvinden.

 • Kampioene Jaarmarkt Leuven 2018 - Melissa d'Elewijt van Vlaams-Brabant
 • 1e prijs merries van 6 jaar met veulen ~ Vlaams Kampioenschap Aalst 2018 ~ Melissa d'Elewijt van Vlaams-Brabant
 • Vlaams Kampioen mooiste stalgroep 2017
 • Veulenkampioen Vollezele 2016 ~ Dina d'Elewijt van Vlaams-Brabant
 • Kampioene Jaarmarkt Leuven 2016 ~ Mira van de Bouwhoeve
 • Kampioene Vlaams Brabant 2015 ~ Elina van het Kruissewegje
 • Jeugdkampioene Vlaams Brabant 2015 ~ Melissa d'Elewijt van Vlaams-Brabant
 • 1e prijs merries van 3 jaar ~ Vlaams Kampioenschap Aalst 2015 ~ Melissa d'Elewijt van Vlaams Brabant
 • 1e prijs merries van 6 jaar ~ Vlaams kampioenschap Aalst 2015 ~ Mira van de Bouwhoeve
 • Publieksprijs mooiste veulen Vollezele 2014 ~ Shakira d'Elewijt van Vlaams Brabant
 • Kampioene Vlaams Brabant 2009 ~ Elina van het Kruissewegje

In de fotogalerij hieronder kan u enkele foto's terugvinden van onze trekpaarden op prijskampen.

© Copyright Trekpaarden Herman De Greeff